Veiligheid

Zweeds experiment: kortere werkdagen, meer productiviteit?

Zweden wil evolueren naar een standaardwerkdag van zes in plaats van acht uren. Verschillende Zweedse bedrijven hebben de overstap al gemaakt en een zorgtehuis experimenteert een jaar lang met de zesurendag om de kosten en baten van de kortere werkdag te evalueren.


Risico’s van langere werkdagen

Vandaag de dag werken we nog regelmatig tot 50 uur per week of meer. Door meer uren te besteden aan het werk, hebben we het idee dat we meer gedaan krijgen.
Een recent onderzoek wijst echter uit dat wie 55 uur per week werkt 33 procent meer risico op een beroerte loopt dan wie zich aan een 35- tot 40 uren werkweek houdt. Naast gezondheidsproblemen gaat een werkdag van 8 uur of langer ten koste van het welzijn en de productiviteit van de werknemers.

Experiment in zorgtehuis

In februari voerde een zorgtehuis in Göteborg de zesurendag in voor het verplegend personeel, met hetzelfde loon. Het experiment loopt tot eind volgend jaar en moet aantonen of de kost van 14 nieuwe verplegers opweegt tegen de verbeteringen in de patiëntenzorg en in de moreel van het personeel. Het experiment heeft intussen navolging gevonden in de universiteitskliniek van Göteborg en in twee ziekenhuizen in Umeå.
Enkele weken geleden trok slaapexpert Paul Kelley van de universiteit van Oxford nog aan de alarmbel. Volgens Kelley lijden we allemaal aan slaaptekort door onze werkuren van 9 tot 5, die niet overeenstemmen met onze biologische klok. "Mensen voor 10 uur 's morgens laten werken, is een vorm van marteling en het maakt ons ziek", stelt Kelley.

Niet nieuw in Zweden

De Toyota service centers in Göteborg hebben de overstap naar een werkdag van 6 uur dertien jaar geleden al gemaakt. Het bedrijf geeft aan dat het personeel veel gelukkiger is, productiever, heel weinig ziek en het winst van het bedrijf is sindsdien gestegen met 25%. Er minder personeelsverloop en trekt het bedrijf makkelijker nieuwe werkkrachten aan. "Daarenboven worden de machines efficiënter gebruikt en hebben we een lagere kapitaalkost. Iedereen vaart er wel bij", verklaart directeur Martin Banck aan The Guardian.
De in Stockholm gevestigde appontwikkelaar Filimundus stapte vorig jaar over naar de zesurendag. CEO Linus Feldt: "De achturendag is niet zo efficiënt als we denken. Het is bijzonder moeilijk acht uur lang geconcentreerd te blijven op een bepaalde taak. Om de klus te klaren, lassen we pauzes in om de werkdag draaglijk te maken. Maar tegelijk slagen we er amper in ons privéleven boeiend te houden. We willen meer tijd doorbrengen met ons gezin, we willen bijleren of sport beoefenen. Ik wilde zien of er een manier bestond om die zaken op elkaar af te stemmen".

Hoe weggevallen werkuren compenseren?

De idee is dat zo'n gecondenseerde werkdag voor meer motivatie en energie zorgt, zodat op minder tijd meer kan gepresteerd worden. De productiviteit van zijn bedrijf is volgens Feldt stabiel gebleven sinds de overgang van achturen- naar zesurendagen. Bovendien zijn er nu minder conflicten op de werkvloer, "omdat iedereen gelukkiger en beter uitgerust is".
Maar hoe compenseer je dan de twee weggevallen werkuren per dag? Feldt vraagt zijn personeel om tijdens de werkuren geen sociale media te gebruiken, andere afleidingen tijdens het werk te weren en het aantal vergaderingen tot een minimum te beperken. "Ik heb sterk de indruk dat het nu makkelijker is zich intens te focussen op het werk. Mijn mensen hebben ook meer veerkracht tijdens het werk en hebben nog energie over als ze het kantoor verlaten".

Situatie in andere landen


bron: OESO

Gepubliceerd op 29-10-2015

  418